Σαν να σ’ αγαπώ λιγότερο, τώρα που το πορτοφόλι σου άδειασε


 Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στον καθένα ξεχωριστά  και σε όλους μαζί. Βλέπεις όλα είναι αλληλένδετα. Σιγά μην άφηνε απ’ έξω και τον τομέα των σχέσεων.
 Νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, με όρεξη για δημιουργία, με όνειρα και στόχους μένουν άνεργοι. Ζευγάρια αναγκάζονται να μένουν στο πατρικό του ενός για να τα βγάλουν πέρα. Νεαροί άνδρες συντηρούνται από τους γονείς, γυναίκες αναγκάζονται να συντηρήσουν τους συντρόφους τους και τον εαυτό τους γιατί στη σχέση τους είναι οι μόνες εργαζόμενες. Επιχειρηματικά σχέδια ναυαγούν, χρέη νέα δημιουργούνται  και δεν είναι πάντα εφικτό να καλυφθούν.
 Κι όλα αυτά μαζί κι άλλα τόσα έρχονται σαν άγριο κύμα κι εκτός από την ψυχολογία σου, χτυπούν και τη σχέση σου.
 Άγριες συγκρούσεις καθημερινές παίρνουν τη θέση της αλλοτινής τρυφερότητας και του αισθησιασμού. Ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί στον άλλο. Ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο και σαν άλλα αγρίμια προσπαθούμε να χορτάσουμε  την πείνα μας για κατανάλωση τρώγοντας τη σάρκα του συντρόφου μας.
 «Ποιος θα κρατήσει το ταμείο του σπιτιού; Εσύ;» « Εγώ φέρνω περισσότερα από εσένα εδώ μέσα.» « Εσύ φταις που έπεσε έξω η επιχείρηση»  «Να βρεις δουλειά, δε θα ταΐζω   εγώ χαραμοφάηδες.» Αυτά κι άλλα τόσα «γλυκόπιοτα» παίρνουν τη θέση των «σ’ αγαπώ» «σε θαυμάζω» «μου λείπεις».
 Και η ψυχολογία συνεχίζει να πέφτει,  κι ο άνθρωπος που ερωτεύτηκες ξαφνικά φαντάζει τέρας, και η ψύχρα δίνει τη θέση της στο πάθος, και οι καυγάδες είναι καθημερινό φαινόμενο, και τα πρόσωπα και των δύο μόλις συναντιούνται σκυθρωπιάζουν, και να σου οι χωρισμοί, καλώς τα διαζύγια και στο τέλος ύμνος όλων το «πιο καλή η μοναξιά».
 Γιατί ρε παιδιά, πάμε λίγο πίσω στη γνωριμία σας. Σας έδειξε το πορτοφόλι  του-της όταν ερωτευτήκατε; Αν ναι τότε πολύ καλά κάνετε και ζητάτε την πληρωμή για τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Αν όμως όχι τότε άλλα πράγματα ερωτευτήκατε. Για να θυμηθούμε λίγο τι ήταν αυτό.
 Τα μάτια του/της; Το γέλιο; Το χιούμορ; Την επιδεξιότητα του ανθρώπου σας σε κάποια πράγματα ίσως και την αδεξιότητα σε κάποια άλλα; Δεν ερωτεύτηκες τα ταξίδια που σε πήγαινε αλλά την πρόθεσή του να περάσεις καλά. Δεν ερωτεύτηκες τα μπουζούκια στα οποία βγαίνατε αλλά την πρόθεση του/ της να διασκεδάσετε.  Δεν ερωτεύτηκες τα δώρα που σου έκανε αλλά το ότι σε σκέφτηκε.
 Δεν έχει αλλάξει κάτι μάτια μου, ο ίδιος άνθρωπος είναι. Τις ίδιες προθέσεις έχει και τώρα. Και τι αλλάζει νομίζεις αν αντί για ολόκληρο ανθοκήπιο στα  γενέθλιά σου, σου χαρίσει ένα λουλούδι κομμένο από ένα κήπο; Αλλάζει κάτι; Πάλι δε σε σκέφτηκε; Και τώρα μήπως δε σε νοιάζεται;
 Θυμήσου ποιος είσαι και για ποιους λόγους αγάπησες τον άνθρωπό σου. Κανένας σας δεν φταίει γι’ αυτό που περνάτε τώρα λόγο κρίσης. Φταίτε όμως γι’ αυτό που αφήσατε να συμβεί στη σχέση σας.
 Έλα λίγο να το πάρουμε από την αρχή.
 Βάζουμε προτεραιότητες στα οικονομικά μας. Τι από τους λογαριασμούς θα μπορούσε να πληρωθεί πρώτο ώστε και να αλαφρύνουμε κομματάκι από τα χρέη αλλά κυρίως για να νιώσουμε καλύτερα ψυχολογικά.
 Μειώνουμε λίγο τις καταναλωτικές μας συνήθειες και συμφωνούμε για τα απαραίτητα.
 Σταματάμε να επιρρίπτουμε ευθύνες    στο σύντροφό μας και του δίνουμε ξανά μια πλάτη να στηριχτεί σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Προσπαθούμε να του/ της ανεβάσουμε το ηθικό και εν γένει το ανήθικο. Άλλωστε μέρα χωρίς έρωτα είναι χαμένη μέρα.
 Συζητάμε μαζί του/ της όλα όσα μας απασχολούν σε ήπιους τόνους και δεν επιβάλουμε την άποψή μας. Για παράδειγμα το « επειδή το λέω εγώ» δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που ονειρευόμασταν.
 Προσαρμόζουμε τον τρόπο ζωής μας στα σημερινά δεδομένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν για παράδειγμα θέλεις να πάτε διακοπές, βάλε για την ώρα το όνειρο του γύρου του κόσμου σε ένα συρταράκι  και θυμήσου ποια εκδρομή είχες χάσει σαν μαθητής- φοιτητής και πηγαίνετε εκεί. Βρες φίλους γνωστούς με εξοχικά και πάρε τους σβάρνα.
 Αν σου αρέσει να βγαίνετε βράδυ συνδύασε το με μπυρίτσα στο χέρι και βόλτα στην παραλία.
 Αν σου αρέσουν οι ταινίες βρες στο διαδίκτυο ενδιαφέρουσες ταινίες, βάλτε από ένα ποτηράκι κρασί και αράξτε στον καναπέ αγκαλίτσα να τις δείτε.
 Μαζευτείτε με φίλους σε σπίτια για επιτραπέζια, το τι γέλιο πέφτει συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις είναι άλλο πράγμα.
 Μαγειρέψτε μαζί το αγαπημένο σας φαγητό , δεν χρειάζεστε το εστιατόριο για να περάσετε καλά.
 Αυτά είναι μερικά από αυτά που μπορείς να αντικαταστήσεις .
 Όλα μπορείς να τα κάνεις με λιγότερα λεφτά. Μην σε ανησυχεί αυτό. Άλλωστε αυτή η εποχή μπορεί να γίνει η πλέον δημιουργική. Μπορείτε να έρθετε με το ταίρι σου πιο κοντά, να δεθείτε περισσότερο, να μάθετε ο ένας τα όρια του άλλου, να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα με βάση την ποιότητα κι όχι την ποσότητα. Κρατηθείτε πιο γερά από πριν. Ευκαιρία είναι αυτή η δοκιμασία. Κι όταν ο ένας λιγοψυχά γιατί ο φόβος, το άγχος για το αύριο τον λυγίζει , ο άλλος ας είναι εκεί να τον υποστηρίξει.
 Όταν στα δύσκολα οι δύο αγαπιούνται, είναι πολλοί!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το καλό παιδί το έθαψα, μαζί με όσους το σκότωσαν

Σε ένα κόσμο λάθος μείνε εσύ ο σωστός. Αυτό θα πει επανάσταση

Μην περιμένεις από άλλους, να κάνουν θαύματα για σένα, γίνε εσύ το θαύμα σου