Μάθε να είσαι καλύτερος άνθρωπος έχοντας για δάσκαλο ένα σκύλο


Από την αρχαιότητα , ο σκύλος υπήρξε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Έστεκε πάντα δίπλα του, φύλακας, προστάτης, παρέα, σύντροφος. Αφοσιωμένος  συνοδοιπόρος  στη μακρά πορεία της ανθρωπότητας, έτοιμος να εκτελέσει τις εντολές του φίλου του, να χαρεί με τη χαρά του, να πονέσει με τη λύπη του, να του δώσει την αγάπη του.
 Στα τόσα χρόνια που έχουμε περάσει με τον καλύτερο φίλο μας όμως,  θα έπρεπε να έχουμε μάθει πολύ περισσότερα.
 Θα έπρεπε να έχουμε μάθει  το να αγαπάμε βαθιά, αληθινά και χωρίς ιδιοτέλεια για αρχή. Σκέψου πόσο πιο όμορφες θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις, αν διακατέχονταν από αυτή την τόσο μεγάλη και τόσο αγνή αγάπη. Την αγάπη που διψά να δώσει, χωρίς να τη νοιάζει το τι θα πάρει. Την αγάπη χωρίς όρους και όρια. Την αγάπη του όπως ακριβώς είσαι, χωρίς να θέλω να σε αλλάξω. Με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα σου. Με όλες τις πληγές, τα λάθη, τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες σου. Την αγάπη με παιδική αφέλεια.
 Να είμαστε αφοσιωμένοι. Οι σκύλοι αποδεικνύουν την πλήρη αφοσίωσή τους καθημερινά. Δεν χρησιμοποιούν λόγια για να σε πείσουν, το κάνουν εμπράκτως. Ξέρεις ότι πάντα θα είναι εκεί για σένα. Σκέψου τώρα πόσο ουσιαστική θα ήταν οι ζωή μας, αν δείχναμε ο ένας στον άλλο την ίδια αφοσίωση. Πόσο γεμάτη, ασφαλής και με λιγότερο πόνο θα ήταν η καθημερινότητα μας.
 Θα μπορούσαμε να μάθουμε να χαιρόμαστε με ότι μας δίνει η ζωή. Αυτά τα χαριτωμένα τετράποδα το έχουν πιάσει το νόημα , πολύ πιο γρήγορα από εμάς. Χαίρονται με μικρές, απλές, καθημερινές χαρές. Με ένα μεζέ, ένα χάδι, ένα παιχνίδι, μια βόλτα στο πάρκο. Δεν άφησαν τον εαυτό τους να γίνει έρμαιο των χρημάτων, των πτυχίων, της καριέρας, του κοινωνικού και οικονομικού status , δεν χρειάζονται γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα. Ξέρουν να απολαμβάνουν τα σημαντικά. Αυτά που πραγματικά αξίζουν.
 Ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα για όλους μας, είναι η πηγαία, ενστικτώδης σχεδόν  ανάγκη τους, να προστατεύουν αυτό που αγαπούν. Για την ασφάλεια της αγάπης τους θα θυσίαζαν και τη ζωή τους ακόμη. Ότι κι αν είναι αυτό που απειλεί τον αγαπημένο τους, αυτά θα βγουν μπροστά για να τον σώσουν. Φαντάσου τώρα, σε ένα κόσμο, ονειρικό , να προστατεύαμε με την ίδια θέρμη όλους όσους αγαπάμε.
 Είναι περίεργοι με τα πάντα, θέλουν να ανακαλύψουν τα πάντα, να εξερευνήσουν τα πάντα, είναι μόνιμα παιδιά. Μακάρι να αφήναμε κι εμείς τον εαυτό μας να ψάξει, να γευτεί, να μυρίσει, να ανακαλύψει, να κρατούσαμε αυτή τη φυσική περιέργεια των παιδιών. Η ζωή θα ήταν λίγο πιο διασκεδαστική. Θα δίναμε αξία στις λεπτομέρειες. Εκεί είναι η όλη μαγεία.
 Προσπαθούν να μας καταλάβουν, να νιώσουν ότι νιώθουμε, διαβάζουν τις γκριμάτσες μας, αποκωδικοποιούν την ένταση της φωνής μας, όχι επειδή είναι απαραίτητα πιο έξυπνοι, αλλά επειδή πραγματικά τους ενδιαφέρει  να  καταλάβουν αν είμαστε καλά. Αυτό χρειαζόμαστε πραγματικά , προκειμένου να λεγόμαστε άνθρωποι, το να νοιαζόμαστε πραγματικά για τους άλλους.
 Το δέσιμο που παρουσιάζουν με την αγέλη τους, είναι αυτό που θα χρειαζόταν η κάθε ανθρώπινη οικογένεια. Το δέσιμο, το αίσθημα του ανήκειν, ο σεβασμός και η αλληλοβοήθεια.
 Και τέλος, αλλά εξίσου πολύ σοβαρό προσόν, αυτών των υπέροχων μαλλιαρών τετράποδων πλασμάτων, είναι ότι ποτέ δεν θα τα δεις να κάνουν κακό σε κάποιον μικρότερο ή πιο αδύναμο. Ακόμη κι αν τα προκαλούν, τα μικρότερα ζωάκια, αυτά δεν αντιδρούν. Δεν ενδιαφέρονται να κάνουν επίδειξη δύναμης. Μάθημα ζωής θα ήταν για την ανθρωπότητα, αν ακολουθούσαμε το παράδειγμά τους   και προστατεύαμε σαν κι αυτά τους αδύναμους, τους μικρότερους, τους αδικημένους. Αν δεν είναι πάντα εύκολο  να τους προστατέψουμε, τουλάχιστον ας μην τους κάνουμε κακό.
 Ένας σκύλος δεν θα ξεκινούσε ποτέ ένα πόλεμο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.
 Ας γίνουν παράδειγμα για εμάς. Ίσως καταφέρουν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους τα ζώα.
  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το καλό παιδί το έθαψα, μαζί με όσους το σκότωσαν

Σε ένα κόσμο λάθος μείνε εσύ ο σωστός. Αυτό θα πει επανάσταση

Μην περιμένεις από άλλους, να κάνουν θαύματα για σένα, γίνε εσύ το θαύμα σου