Μοναξιά μου. Φίλη μου, γιατρέ και εφιάλτη μου.


 Ξυπνάς κουρασμένος, ήθελες λίγο ακόμη αγκαλιά με το πάπλωμα, λίγο ακόμη χρόνο με τα όνειρά σου, εκεί που η ευτυχία σου είναι διάχυτη. Στα γρήγορα πίνεις ένα καφέ, κάνεις δυο τσιγάρα. Φοράς ότι βρεις μπροστά σου, κοιτιέσαι φευγαλέα στον καθρέφτη, σαν να πρόκειται για κάποιον άγνωστο που σου έκοψε το δρόμο και τρέχεις να προλάβεις να χτυπήσεις κάρτα στη δουλειά.
 Εκεί θα πείτε δυο τρεις κουβέντες τυπικές, χωρίς ουσία και νόημα , κουβέντες που το επόμενο λεπτό τις έχεις ξεχάσει γιατί καμιά τους δεν κατάφερε να  σε αγγίξει και ανυπομονείς να έρθει η ώρα να σχολάσεις, να πας σπίτι σου, στο βασίλειό σου, να κάνεις παρέα με τη μοναξιά σου. Να βυθιστείς στην θλίψη σου, όπως βυθίζεσαι στον αγαπημένο σου καναπέ.
 Στο ενδιάμεσο θα πληρώσεις κανένα λογαριασμό, θα κάνεις κάποια ψώνια από το σούπερ, θα δεις κάποιο φίλο και μετά τι; Και μετά τίποτα;
 Θα βάλεις τα κλειδιά στην πόρτα, κι όπως τα γυρίζεις νιώθεις ότι μπαίνεις στη φυλακή σου. Θα μπεις στο ίντερνετ να χαζολογήσεις και να σκοτώσεις την ώρα σου, άλλα κάθε λεπτό που περνάει νιώθεις όλο και πιο μόνος σου. Όλο και πιο δυστυχισμένος. Όλο και πιο τρομαγμένος.
 Έτσι θα συνεχίσει  η ζωή σου; Θα είσαι για πάντα μόνος; Έχεις δεν έχεις παρέα πάντα μόνος θα νιώθεις;
 Είναι κι αυτό το βάρος στο στήθος. Άραγε θα μπορέσεις ποτέ να το μοιραστείς; Κι όμως ξέρεις ότι έχεις να μοιραστείς. Άραγε δεν υπάρχει και για σένα κάποιος να σε αγκαλιάσει; Πόσο καιρό ακόμη θα αντέξεις τα ίδια και τα ίδια;
 Ίσως να διαχειρίζεσαι λάθος το χρόνο με τον εαυτό σου, το σκέφτηκες ποτέ; Όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει άκρως δημιουργικό. Να γίνεις γιατρός της ψυχής σου, αφού πρώτα βρεις τα τραύματά σου. Μήπως αυτό είναι που σε τρομάζει περισσότερο από τη μοναξιά; Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα; Να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε απομακρύνει από τους γύρω σου;
 Δεν σου αρέσει; Σε κούρασε; Σε πονάει όλο αυτό; Θέλεις να το αλλάξεις; Σε έπνιξε η μοναξιά; Ε, στο χέρι σου είναι πουλί μου. Άλλαξέ το. Αρκεί να το θες.
 Για αρχή σταμάτα να σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου. «Αν είχα περισσότερο χιούμορ», «Αν δεν ήμουν χοντρή», «Αν ήμουν πιο όμορφος ίσως να είχα μια σχέση», «Ποιος θα με καταλάβει εμένα». ‘Ότι σκέφτεσαι ζωγραφίζεται στο προσωπάκι σου, γίνεται τοίχος να κρατήσει μακριά τους ανθρώπους. Και να θέλουν να σε πλησιάσουν, δεν τους το επιτρέπεις.
 Σκέψου θετικά, είσαι μια χαρά άνθρωπος. Κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη πάει να ξεπηδήσει βάλε της φρένο και σκέψου κάτι θετικό. Κάτσε και κάνε μια λίστα με τα επιτεύγματά σου και αντί για κάτι αρνητικό σκέψου κάτι από αυτά. «Είμαι υπέροχος άνθρωπος» «Είμαι αξιαγάπητος» «Μπορώ και αξίζω να πάρω πολύ αγάπη» «Είμαι μέσα στη χαρά» «Η ζωή είναι υπέροχη και κάθε μου μέρα είναι ένα θαύμα».
 Δεν είναι δύσκολο, λίγη προσπάθεια θέλει.
  Προσπάθησε να αποφύγεις το να μένεις μόνος σου και να απομονώνεσαι όσο κι αν σε βολεύει. Πάρε μέρος σε όσες εκδηλώσεις μπορείς, , εκδηλώσεις διαφόρων ειδών έχει κάθε μέρα σχεδόν, πάρε μέρος σε όσες περισσότερες μπορείς, βρες κοινωνικά χόμπι . Όσο περισσότερο απομονώνεσαι τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεσαι στα αρνητικά για τον εαυτό σου αισθήματα.
 Άτομα που σε μειώνουν, σε πληγώνουν και σου φέρονται άσχημα, ήρθε η ώρα να τα βγάλεις από τη ζωή σου. Τον πούλο κοινώς  χωρίς επιστροφή. Καμία έκπτωση. Μην επιτρέπεις σε κανένα να μειώσει την ύπαρξή σου. Κανένας δεν είναι ανώτερος σου. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε υπονομεύει. Όσο το άφησες το άφησες. Τώρα όλα αυτά τα τελειώνεις. Τους βγάζεις από τη ζωή σου και δεν επιτρέπεις σε κανένα να σε ξαναπληγώσει. Με το να κρατάς τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου μεγαλώνει η μοναξιά σου δεν μικραίνει , δεν ξεγελιέται.
 Αν υπάρχουν ένα δύο θετικά άτομα γύρω σου, επιδίωξε περισσότερη παρέα μαζί τους. Κάποιοι συγγενείς που είναι απολαυστικοί σαν παρέα, χαρούμενοι συνάδελφοι ή όποιοι άλλοι, πάρε τους ένα τηλέφωνο, πιες μαζί τους ένα καφέ. Η χαρά είναι μεταδοτική.
 Μίλα ειλικρινά. Εξέθεσε τον εαυτό σου, πες αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που αισθάνεσαι, αυτό που πιστεύεις. Ζήτα αυτό που θες. Μην φοβάσαι δεν έχεις να χάσεις κάτι. Από τη μια άνθρωποι που δεν σε ήξεραν τώρα θα νιώθεις ότι ξέρουν ποιος είσαι και οι πραγματικοί φίλοι  θα ανταποκριθούν θετικά. Όταν νιώθεις ότι βουλιάζεις πάρε ένα φίλο σου να βρεθείτε. Θα ενθουσιαστείς από τα αποτελέσματα.
 Γίνε εθελοντής. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθώντας τους άλλους, βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία.
 Φρόντισε τη σωματική σου υγεία. Θρέψου σωστά, ασκήσου, κοιμήσου αρκετά. Όταν το σώμα μας δεν είναι υγιές, επηρεάζεται αρνητικά και η ψυχολογία μας.
 Καλό το ιντερνέτ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά με μέτρο. Κράτα μία επαφή με φίλους και συγγενείς, χωρίς όμως να παρακολουθείς τις ζωές των άλλων και πάνω από όλα χωρίς να τις συγκρίνεις με τη δική σου.
 Άνοιξε την καρδιά σου και την ψυχή σου και άφησε την ευτυχία και την αγάπη  να φωλιάσουν μέσα τους. Στο χέρι σου είναι. Λίγη προσπάθεια θέλει και όλα θα φτιάξουν. Κάνε τις ώρες μοναξιάς γιατρό της ψυχής σου και ως άλλος καπετάνιος χάραξε την πορεία της υπέροχης κοινωνικής ζωής που σε περιμένει.   

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το καλό παιδί το έθαψα, μαζί με όσους το σκότωσαν

Σε ένα κόσμο λάθος μείνε εσύ ο σωστός. Αυτό θα πει επανάσταση

Μην περιμένεις από άλλους, να κάνουν θαύματα για σένα, γίνε εσύ το θαύμα σου