Το καλό είναι κολλητικό. Κάνε το και θα κολλήσεις κι εσύ απ’ αυτό


Κακίες, αδικίες, εξευτελισμοί, ζήλιες, υποβιβασμοί, φτώχεια, αδιαφορία, φόνοι, βιασμοί, ληστείες, προστριβές, διαλυμένες οικογένειες, άγχος, μοναξιά, φόβος, ανασφάλεια. Δεν ακούς κάτι άλλο γύρω σου να συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό. Κι όλο αγχώνεσαι, κι όλο πέφτεις, κι όλα γύρω σου μίζερα, κι όλα φαντάζουν ανούσια κι ανώφελα.
 Λες «γιατί να προσπαθήσω;», «το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο» , «καλό δε θα δω ποτέ από κανένα», «όλα είναι μαύρα».
 Θλιβερές σκέψεις χωρίς βάση, μα με μεγάλη επίδραση στη ζωή μας.
 Όπως σκέπτεσαι δρας. Δηλαδή, όπως ακριβώς έχεις ζωγραφίσει τον πίνακα της ζωής σου, αυτή την εικόνα θα δεις κι έξω από το παράθυρό σου. Ότι προσδοκούμε το έλκουμε. Με έναν υπέροχα μοναδικό τρόπο, καταφέρνουμε όλοι μας, την μιζέρια που κουβαλάμε μέσα μας, την ανασφάλεια και τις φοβίες να τις φέρνουμε και στο περιβάλλον μας, ώστε αλληλεπιδρώντας με αυτό, τελικά να επιβεβαιωνόμαστε.
 Η μάθηση είναι εικόνες. Ότι ξέρουμε για τον κόσμο γύρω μας, το ξέρουμε μέσα από τις εικόνες που αποθηκεύσαμε στη μνήμη μας, λαμβανόμενες από τις αισθήσεις μας και προκειμένου να αναγνωρίσουμε κάτι, το ανασύρουμε από τη μνήμη. Καλούμε την αντίστοιχη εικόνα που περιγράφει το εν λόγω αντικείμενο για παράδειγμα.
 Κάπως έτσι θα λέγαμε πως στρώνουμε και τη ζωή μας. Έχουμε κάνει ένα μακροσκελή κατάλογο αποτελεσμάτων και ενεργειών, τις οποίες θεωρούμε εμείς ως απάντηση των ενδεχομένων δικών μας προσπαθειών και νιώθοντας μάντεις ή Θεοί, θεωρούμε σίγουρες τις εκβάσεις των γεγονότων .Αποτέλεσμα όλης αυτής της φαρσοκωμωδίας, είναι να προκαλούμε τα γεγονότα γύρω μας, ως ένα βαθμό, ώστε τελικά να επιβεβαιώνουμε τους μεγαλύτερους φόβους μας.
 Πόσοι από εμάς δεν έχουν κάνει λάθη στην επιλογή συντρόφου; Αν παρατηρήσετε, άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, θα επιλέξουν συντρόφους οι οποίοι θα τους υποτιμούν, έτσι θα δικαιολογούν την τόσο χαμηλή για το άτομό τους εκτίμηση. Άτομα υπερφίαλα και εγωκεντρικά, θα επιλέξουν ανθρώπους οι οποίοι θα βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα και θα είναι αδύναμοι να υποστηρίξουν τα θέλω τους, ώστε  οι πρώτοι να επιβεβαιώνονται καθημερινά.
 Κάπως έτσι, καλώς ή κακώς, λειτουργούμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Η μιζέρια, το άγχος,  η ανασφάλεια, η αφιλία, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πλύσης εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, ή της αποξένωσης ή των γρήγορων ρυθμών και των πολλών υποχρεώσεων. Έχει να κάνει και με ένα δικό μας κομμάτι. Αυτό που αρνείται πεισματικά να πιστέψει στο καλό.
 Κι όμως το καλό υπάρχει. Είναι στη φύση, σε ένα χαμόγελο, στο χέρι που θα απλώσεις να σηκώσεις κάποιον που έπεσε, στο γιατρό που θα τελειώσει η βάρδια του, αλλά θα μείνει λίγο παραπάνω να δει έναν ακόμα ασθενή. Είναι στη γειτόνισσα που θα σε ρωτήσει αν χρειάζεσαι βοήθεια όταν θα σε δει πελαγωμένο, είναι στα παιδιά που θα αγκαλιάσει το ένα το άλλο χωρίς να βλέπουν χρώμα, φυλή, καταγωγή. Είναι στο φίλο που θα στείλει ένα μήνυμα έτσι επειδή σε σκέφτηκε. Είναι στο νεαρό που θα σηκωθεί στο λεωφορείο, για να δώσει τη θέση του σε κάποιον που τη χρειάζεται παραπάνω.  Είναι στους ανθρώπους που χωρίς να έχουν στ’ αλήθεια περίσσευμα, δημιουργούν, για να το δώσουν στο πιο αδύναμο από αυτούς διπλανό. Είναι στη γιαγιά που θα μοιράσει την πενιχρή της  σύνταξη στα εγγόνια της, για μην τους λείψει τίποτα κι ας μην πάει αυτή αυτό το μήνα στο γιατρό. Είναι στη μάνα που θα φάει το χθεσινό φαγητό για να μην στερήσει από την οικογένεια της ούτε μια μπουκιά από το σημερινό το πιο νόστιμο. Είναι στους εθελοντές που χωρίς να κερδίζουν κάτι, βρίσκουν χρόνο και πολλές φορές ρισκάρουν για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους. Είναι σε εκείνο το συμφοιτητή που θα σου δώσει τις σημειώσεις του για να περάσετε μαζί το μάθημα. Είναι στο φίλο που θα σε αγαπάει όπως ακριβώς είσαι και θα είναι πάντα εκεί να σε μουτζώνει για τα λάθη σου και με το ίδιο χέρι να σε σηκώνει όταν πέφτεις.  Είναι στο κοκκίνισμα στα μάγουλα του συντρόφου σου όταν βλέπει τη χαρά σου για κάτι που ο ίδιος έκανε. Είναι παντού είναι γύρω μας και Δόξα το Θεό , είναι κολλητικό.
 Σκέψου με γνώμονα το καλό. Πράξε με αρχή σου να κάνεις κάτι καλό για κάποιον άλλο, χωρίς ανταλλάγματα.  Κάνε κάθε μέρα κι από κάτι που θα κάνει τη ζωή των γύρω σου λίγο πιο υποφερτή. Περίμενε μόνο καλά πράγματα να σου συμβούν. Αγάπα το καλό των άλλων χωρίς ζήλιες και μικροπρέπειες. Γίνε εσύ το παράδειγμα για τους άλλους. Μην φοβάσαι ότι θα πιαστείς κορόιδο, άλλωστε αν δεν περιμένεις ανταλλάγματα κανένας δεν μπορεί να σε πληγώσει.
 Κάνε το καλό και  θα δεις θα σου επιστραφεί όλο και περισσότερο. Ότι δίνεις παίρνεις. Εσύ φρόντισε να πάρεις τα καλύτερα. Γίνε εσύ ο καλύτερος.
 Είναι κολλητικό το καλό, κάνε το και θα κολλήσεις κι εσύ.  

 Κάνε το όταν μπορείς, με όποιον τρόπο μπορείς, με όσο ζήλο έχεις μέσα σου, σε όσους περισσότερους μπορείς, κάθε φορά που μπορείς, όσο πιο διακριτικά μπορείς.
 google.com, pub-7312978869093923, DIRECT, f08c47fec0942fa0


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το καλό παιδί το έθαψα, μαζί με όσους το σκότωσαν

Σε ένα κόσμο λάθος μείνε εσύ ο σωστός. Αυτό θα πει επανάσταση

Μην περιμένεις από άλλους, να κάνουν θαύματα για σένα, γίνε εσύ το θαύμα σου